top of page
  • Forfatterens bildeFontenehuset Gjøvik

Vi blir ikke daffe av å drikke kaffe!Kaffen ble oppdaget i Etiopia i år 800-900 (Grydeland, 2022).

Hvordan trakter man den beste kaffen? Det første man bør tenke på når man skal drikke kaffe er hvilket land kaffen kommer fra. Wenche synes personlig kaffen fra Colombia er den beste. Det er ikke alltid man har tilgang på den. Hvis man kjøper kaffe på vanlig butikk ender man ofte med en Friele, Evergood eller Kjeldsberg. Dette er også gode kaffetyper. Noen kaffer er det mye syre i, mens andre igjen har mere fylde. Det er også brenningsgrad og ferskhet man bør ta hensyn til. I tillegg er det viktig at kaffen blir oppbevart riktig. Kaffe er den mest bedervelige matvaren, så fort posen er åpnet begynner den å forringes.


Rundt 1675 kom kaffen til Norge og Bergen. Den var dyr og lenge forbeholdt bare et sjikt av velstående borgere, oftest handelsmenn, embetsmenn og rikfolk i kyststrøkene, eller sjømenn i internasjonal skipsfart. Folk flest hadde ikke engang hørt om kaffe (Grydeland, 2022).

Ved tilberedning av kaffe benytter vi oss oftest av trakter og presskanne. Nå har vi lyst til å ta et dypdykk i Mokabrygging og gi våre beste tips her. Visste du forresten at den første Mokakannen ble oppfunnet av Alfonso Bialetti i Torino Italia? Dette designikonet finnes i de fleste italienske hjem og går ofte under navnet Bialetti-kanne" (Grydeland, 2022). På kjøkkenet på Fontenehuset har vi skaffet til veie en Mokkabrenner og vil kverne kaffen direkte i forkant. Mokabrenneren som blir brukt i dette prosjektet er fra Bialetti.

Visste du at... allerede i 1970 passerte det norske kaffeforbruket per innbygger ti kilo? Nordmenn er i verdenstoppen sammen med finner, svensker og dansker når det gjelder kaffekonsum (Grydeland, 2022).


Ved brygging av kaffe i mokabrenneren fant vi ut at det er svært viktig å fylle opp rent kaldt vann til under ventilen. Deretter skal det fylles nykvernet kaffe nesten til topp i silen uten å presse kaffen sammen. Etter at det er gjort er det bare å skru igjen, sette kanna på koketoppen og vente i spenning! Pass på at kaffen ikke overstiger 92 grader, fordi dette er pressdamp og da blir kaffen trukket. Det er viktig å ikke få en voldsom varmeutvikling i kaffekammeret, dette ser du ved at det koker og spruter voldsomt i det øverste kammeret. Hvis dette foregår for lenge kan kaffen bli bitter. Trekk kannen av koketoppen hvis du opplever at den blir for varm. Forfatter William H Ukers har skrevet det monumentale verket "all about coffee", som kom ut i 1922. Han hadde da brukt 14 år på å samle inn materiale, reise, studere, smake, teste, forske og skrevet 818 veldokumenterte fagsider om kaffe. Den dag i dag regnes boka som kaffens "ABC" og store "K"(Stalsberg, 1997). Dette kan være en interessant bok for den kaffe interesserte.


I fontenehusets ekspertpanel sitter:


Per-Tore “Terningkast 3, Smaker det samme som Ali kaffe»

Ranja "Terningkast 5, veldig sterk og god kaffe!"

Wenche “Wenche skrøt uhemmet av egen espresso – terningkast 6”

Thomas “For lite kaffe til å vurdere, gi meg en full kopp kaffe så skal dere få svar»

Embla “Nydelig kaffe! Terningkast 6”

Britt-Maria “Je drekk itte kaffe, men denna var god"

Er du en kaffeelsker? Følg med videre i bloggen...Referanser

Grydeland, B. (2022, 13.oktober). Kaffe gjennom tidene. Kaffe.no. Hentet 17.juli 2023 fra https://kaffe.no/kaffe-gjennom-tidene/

Stalsberg, T. (1997). Kaffe – en drikk, en livsstil, en historie. J.M. Stenersens forlag AS.

208 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page