top of page
  • Forfatterens bildeFontenehuset Gjøvik

Kåseri om livets viderverdigheter

Og så var det dette livet da, med alskens tumulter, bruduljer og inventar. En dag er det svart mens den andre skinner sola. "Og slik går no dagan" Det er hardt å være syk, men det er sannelig min hatt en kostelig affære å være frisk også. Det er så mye man skal igjennom fra det første skrikende møte som en rød skrikende klump, til verden plutselig hopper og danser rundt deg når du skal opp å stå. Hele verden svinger før du får balanse, og det er i grunnen samme som ditt første møte med sykkel uten støttehjul eller å kjøre bil. Verden danser. Og å finne balansen her i livet handler det om både for liten og stor.


Balansepunkter må man ha; Det er å finne balansen her i livet som er så ytterst, ytterst vanskelig både praktisk, kroppslig og fysisk, mentalt samt i arbeid og i hvile.

Dette går det an å utsette seg for i praksis. For eksempel kan man bruke en stav og vekte denne mens en går rundt og spankulerer. Det hele er noe enklere enn å finne balansen rent mentalt. Så, en vandringsstav er altså tingen. Det er også mulig å bruke lister eller bankebrett som i naiv super... Å finne balanse er og et spørsmål om elementer. Hva er ditt element, tenker favoritt her. Skaff en tønne og brenn ved i byer eller legg opp ved til et bål på trygge plasser i naturen...


Enkelte danser seg gjennom livet i et virvar av syndefulle opplevelser, musikk, natur og kultur i blindgang mot omgivelsene og ler. Det er dette smilet og lettheten ved tilværelsen mellom latter, gode smaker og dufter, dessuten håp og tro og kjærlighet. har du noe av dette er det lettere å hamle opp med alt. Det er å fordøye, ha ettertanke og leve i nået det skal være eller som salige folkelegen i samfunnsmedisin sa det; gi litt mer faen...

DU ER ENESTÅENDE DET ER INGEN EKTE KOPIER AV DEG I HELE VERDEN


Vi koser oss sammen på fontenehuset


Å forklare livet er en vanskelig øvelse. Livet er mer enn kjøtt og blod. Hva skal egentlig til for å være på bølgelengde og dus med livet selv. Som å ha en tre fire millioner på bok og lørdagspizza samt oppfyring i peis; det å ha det varmt og godt og fredagstaco. I tillegg til ung dame vil mannen ofte ha moteklær... livet selv setter begrensninger... det gir også et stort ansvar for at en skal benytte seg av de mulighetene en har og tenke smarte valg. Men det gjelder også å være noen som faktisk blir valgt, enten av livet selv eller av andre. Det å ha sjansen og bli avskåret fra å ta den kan også skje. Tid og sted er kanskje ikke beredt på for eksempel en romanse. Romantikk er ikke bare et blad fra hine dager, det er også en ytterst essensiell eliksir for alle aldre. I gode og onde dager heter det, og en er heldig om en lever i tosomhet. Det å dele stort og smått, føle seg elsket og ha noen å klemme er av stor betydning. Det å være en del av en gruppe eller ha kontakt med hester, hunder, katter eller kaniner utgjør noe av det viktigste her i livet... , bare se deg rundt... vi mennesker er jo flokkdyr. Men flere og flere velger å bo alene. Ensomhet er et ikke ukjent begrep i et moderne samfunn, selv om det å være eneboer langt unna folk ikke passer den gemene hop; eller å leve i sølibat. Romantikk og kjærlighet er mye av det som gjør oss til mennesker også, i bunn og grunn.


Hva ellers er da særegent ved livet? "God mat" skulle en tro den kulørte presse, noe en i utgangspunktet ikke skal... Men å spørre smaksløkene funker. Både fett og sukker er veldig godt, ikke at jeg skal oppfordre til avvik fra den smale sti. Det er et helseproblem hvis du ikke trener i helsestudio eller tar ei helvetesuke på tv i tillegg. Det er moderne.


Livet er uansett vidunderlig mener skribenten. Problemer skal en jo ha, en må ha noe å vekte lykken med. En stor reise som varer en stund. Det er rimelig å slite mer innimellom, det sier jeg, for etter sju magre år kommer det sju fete.

Et fransk alibi kan det også lønne seg å ha; c´est la vie sier de derover og vi parerer med smilehull og slik er det jammen.


Av Wenche Oliv Gullberg
181 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page