top of page
  • Forfatterens bildeFontenehuset Gjøvik

Julen gir mange trøst og håp

Vi er inne i ei vanskelig tid. Det er stor ufred i verden med krig, katastrofer, vold og sult. Det er katastrofer og ødeleggelser som skyldes klimaendringer og forurensning. Det strømmer mot oss alle i det åpne samfunn, og det fører for mange til depresjon, angst, alvorlig psykisk lidelse og meget høye krav om å mestre. Prestasjoner og økt fokus på egenart og uttrykk i en verden av uhelse.


Kan våre gamle tradisjoner gi mennesker håp og lykke? Den framtidstroen som gir varige verdier med varme tanker med mindre fokus på å framstå som noen ikke alle kan mestre; være vakrest, smartest, rikest eller ha det fineste hjemme for den saks skyld. Barn og voksne føler dessverre sorg og egen skam over å eie for lite i forhold til dagens krav. Det er i grunn forslitt materiale i dag, jeg ønsker å snakke om realisme i forventninger når alle kurvene peker nedover i alle sosiokulturelle sektorer. Hva er av viktighet for et menneske? Hva trenger vi å være for hverandre for at ensomhet og sorg ikke skal få overta for så mange?

Fest og høytid rammer inn en verden fylt med glitter og stas. Da skal det deles kjærlighet og varme og vi skal vise at setter stor pris på å være inne i varmen, mens det ute skal dale ned snø.Kirken fylles på messen hele to ganger på julaften, og det er fulle benker også første juledag. Dompapen skal få solsikkefrø alle småfuglene skal sitte på neket og kose seg glugg i hjel. Det er vel også nissens store dag når han får lov til å dele ut pakker til store og små.

Adventstid betyr ventetid og det er Jesu fødsel vi alle venter på. Feiringen av Jesu fødsel har pågått i over tusen år. Det viktigste vi kan gi hverandre er vennskap og kjærlighet i møte med denne tiden.


For mange betyr pakker i julen alt, spesielt barna liker harde pakker under treet, men også myke pakker. Kanskje spesielt for de barna som ikke har så mye setter like stor pris på en ny stillongs eller ny genser. Det er også veldig stor forskjell på hvor stor familien er, og hvem man kan feire julen sammen med og hvordan de voksne stiller opp for barna.

Ski og skøyter er en populær gave. Jeg ønsker at alle barn skal ha muligheten til å leke i snøen, og komme inn til et varmt måltid og noen å leke sammen med. Noen som er dem kjær, og som man kan dele juleglede og juleopplevelsen sammen med.


Det er viktig med håp, tro og kjærlighet. Kanskje det aller viktigste med jul er nettopp det. Jeg ønsker at alle skal ha det bra, og at vi kan dele det som er. Nå er det baking, vask og innspurt til jul med innkjøp av kjøtt for de som spiser det. Matvarehyllene har gått tomme i perioder før, jeg tror ikke det vil gjøre det i jula. All fråtsinga stanses automatisk av dyr-tid og dårlig råd.


Jeg håper alle kan klare denne jula, og tenker litt på situasjonen for mennesker i verden som har det verre enn oss. Del av din overflod og spre kjærlighet rundt deg med alt du gjør.

Her på Fontenehuset vil vi holde åpent på julaften. Vi skal spise grøt, pepperkaker og drikke gløgg og kose oss, her kan medlemmer komme og dele juleglede. Husk på alternativ jul i fjellhallen med julegaver, kaffe, kaker og julemiddag.


God jul hilsen redaktør på Fontenehuset!


97 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page